Ingezonden: Airbnb op Scheveningen: vloek of zegen?

Door Sandra Abbenhuis

Hoe het met mijn buren is, weet ik niet. Om de zoveel dagen heb ik namelijk nieuwe.

Met kinderen, zonder kinderen, met of zonder hond. Alleen of met zijn vieren. Met of zonder auto. Er is geen peil meer op te trekken.

Airbnb en eurotekens in de ogen van de eigenaren heeft toegeslagen in het appartementencomplex naast me. Vloek of zegen?

Jarenlang heb ik lekker gewoond. Ik huur een klein appartementje met tuin, op loopafstand van zee. Tot voor kort was het er rustig. Maar nu is het een komen en gaan van mensen in het woongebouw pal naast me, te beginnen vanaf april. En er is een piek in hartje winter, zo rond Kerstmis.

Navraag gedaan bij de voorzitter van de betreffende Vereniging van Eigenaren. Want de regels van Den Haag schrijven voor dat airbnb’ers toestemming moeten vragen bij de andere leden van de VvE. Nope.

De voorzitter weet formeel van niks en heeft geen zin in onenigheid intern. Bovendien houdt hij graag een slag om de arm voor het geval hij zijn eigen woning bij airbnb wil aanmelden.

Officieus blijken vier appartementen op de site van airbnb te worden aangeboden, waarvan een meer dan zestig dagen per jaar (ook een Haagse regel: het mag om een zakcentje bij te verdienen, maar niet als belegging/investering jaarrond).

Maar: wat als er brand uitbreekt, wie grijpt er dan in? Moeten die toeristen zich net als in een hotel legitimeren en bij wie dan? Wie ziet erop toe dat die toeristen zich gedragen? Hoe voorkomen verhuurders dat zich foute lieden aanmelden voor een nachtje airbnb? Hoe voorkom je parkeer- en/of geluidsoverlast?.

Heb ik als buur een plek waar ik kan klagen als ik dat nodig vind? Worden hotels die zich aan allerlei eisen moeten houden niet doodziek van die goedkope concurrentie? Want je maakt mij niet wijs dat verhuurders van airbnb allemaal netjes toeristenbelasting betalen. Blijft Scheveningen nog wel leefbaar? Wat gebeurt er met de sociale cohesie in je buurt als er steeds meer airbnb’s komen? Hoeveel fijne woningen worden zo aan de woningmarkt onttrokken?

Vragen,vragen,vragen. Zeker is dat ik mijn rust kwijt ben. Het getuur van toeristen in mijn huis van april tot en met september ben ik beu.

Ook ben ik vaker ziek door de uitlaatgassen van gasten die hun motor laten draaien terwijl ze wachten voor de poort van het appartementencomplex. Weten zij veel. Mijn oude buren hielden hier rekening mee.

Had ik vroeger een zichtbare en voor iedereen toegankelijke tuin, nu ben ik genoodzaakt mijn gordijnen dicht te houden totdat het hek om mijn woninkje voldoende met klimop is begroeid.

Voor uw begrip: ik vind klimop een plaag. Maar het moet nu, wil ik me niet de hele dag ergeren.

En zo zal ik voortaan een veel teruggetrokkener leven leiden dan ik ben gewend. Ik baal daarvan. Tijd voor een discussie over het fenomeen airbnb op Scheveningen misschien.

Na wat rondvraag ben ik erachter gekomen dat er ook in andere buurten van Scheveningen vragen en klachten zijn.

Vraag is: hoeveel precies en wat gaat de gemeente doen als er veel overtredingen en overlastsituaties zijn?

Ik kijk voor het eerst uit naar de herfst. Da’s toch jammer als je op dit mooie plekje in Nederland woont.

Deel dit artikel!

Reageer op dit artikel

15 Reacties op "Ingezonden: Airbnb op Scheveningen: vloek of zegen?"

Abonneren op
avatar
Sorteren op:   nieuwste | oudste | meest gestemd
Gast

Mooi stukje. Nog een bijkomend nadeel voor de gewone bewoners blijven er steeds minder huizen over. Er zou een regel moeten komen dat je een woonhuis mag kopen als je erin gaat wonen, niet als verhuur object. Want voor een gewone etage is 1400,- normaal. Dat kan een vaste bewoners niet betalen dus het wordt AIR BNB of meerdere studenten die maar 1 jaar blijven. Wil je toch een pand kopen voor de verhuur dan bepaald de gemeente van te voren de huurprijs.

Gast

Dit kan echt niet!!! Er moet gewoon controle komen!! Veel sterkte.

Gast

Amsterdam heeft de zelfde problemen..

Gast

Verbieden dat gedoe.

J. Harteveld
Gast
Beste Mevrouw, Scheveningen is al sinds het van de begin vorige eeuw DE badplaats van Nederland. Dat houd dan natuurlijk in dat er toeristen komen. Deze toeristen maken gebruik van hotels, pensions, b&b’s en ook prive woningen(en ja dat gebeurde ook al voor airbnb). Het ligt namelijk in de Scheveningse traditie dat bewoners kamers verhuren dit gebeurt al sinds begin 1900. Veel Scheveningers verhuurden een kamer in hun huis of villa aan badgasten. Soms korte termijn, soms de hele zomer. Het mooie van deze touristen is dat ze geld in het laatje brengen en dus Scheveningen maken tot wat het… Lees verder »
Ria
Gast

Goed geschreven,J.Harteveld👍👍

Jelle
Gast

Prachtig verhaal!

Zonder toeristen geen scheveningen. Ik weet dat AIRBNB werkt met scores voor gasten en verhuurders. Dus echt tuig zal je nie snel tegen komen. Mijn buren doen het soms en zijn altijd leuke mensen dus ik begrijp nie waar deze mevrouw zo knorrig over doet? Wat is nou het verschil of je buren of die AIRBNB knakkers bij je naar binnen kijken?!Das toch allemaal de sociale cohesie (in woorden van de schrijfster)

Nee hoor, lekker doen dat AIRBNB en vooral als je er een paar euros uit kan halen.

Jelle

Cor Brom
Gast

Tja degene die er niet aan verdienen hebben last, geldt ook voor de viszaak en de garage naast me. Niks nieuws dus, scheveningen is badplaats en vissersdorp. Daar doen we alles aan om het de gasten naar het zin te maken. De gemeente krijgt hier euro 3,35 pppd voor dus dat zijn ook ondenemers

Gast

Schandalig

Gast

Ook in de pluvierstraat worden huizen al als 2e huis gebruikt.

Gast

Ik noem geen namen. Maar ik weet iemand uit Utrecht die daar een 2e huisje heeft gekocht. Gaat weekenden enzo daar naar toe. Ik snap dat niet, ik dacht dat het sociale woningbouw was ?

Gast

Dat neem je.

Gast

.Piet er staan ook veel koopwoningen.

Gast

Dit is een portiekhuisje net als Ricardo Den Heijer

Gast

Dat is sociale woningbouw.

wpDiscuz