Vakantie-column: Rolkoffer of rugzak?

“Een nieuwe rolkoffer voor de vakantie? Denk ook eens aan het geluid! In veel toeristenplaatsen zijn bewoners het geratel van de wielen zat,” schrijft De Volkskrant in haar artikel van 6 juli 2017. De krant deed daarom De Grote Rolkoffergeluidstest.

In de test werden koffers van verschillende merken onder de loep genomen, zowel in handbagageformaat (ca. 55x35x20) als in een groter formaat (ca. 77x45x30).

Overall winnaar van de geluidstest was Eastpak: zij kwam als meest stille koffer uit de bus in de categorie kleine koffers en kwam op de tweede plek in de categorie grote koffers. Ik geef de uitslag maar even mee, in de hoop dat het alvast een klein beetje helpt

Venetië, Berlijn, Amsterdam. Een paar steden, dat aan de bel trok over het toenemende lawaai van rolkoffers in hun (historische) straten. Aan de Amsterdamse Bickersgracht waren buurtbewoners het geluid van al die ratelende rolkoffers spuugzat en spoten vorig jaar augustus een sjabloon van een mensje met rolkoffer op het verboden-in-te-rijdenbord.

Ook in Venetië werden ze gek van de geluidsoverlast en in 2014 dreigde de stad met een compleet rolkofferverbod. Dit is er niet gekomen, dus de ergernis bestaat nog steeds. En de burgemeester van Berlijn heeft dit jaar ook de pers opgezocht om gewag te maken van het probleem.

Je zou denken dat kofferproducenten deze speldenprikjes zouden aangrijpen voor het maken stille(re) rolkoffers. Inderdaad zijn er fabrikanten die het gebruik van ‘silent wheels’ vermelden, maar ze profileren zich er niet mee.

Misschien volgend jaar, deelt een enkeling mee. Ook op de grote koffervergelijkingssites op internet speelt geluid geen rol bij de specificaties, zo meldt de Volkskrant.

Een paar weken geleden schreef ik over de overlast die ik van een airbenb ondervond. Rolkoffers behoren niet tot mijn klachten omdat de meeste gasten bij mij naast met auto’s arriveren. Dat neemt niet weg dat ik me toch afvraag wat er met de goede, oude rugzak is gebeurd?

Wanneer ik op reis ging, was ik trots een backpacker te zijn. Je torst je hele hebben en houden op je rug. Liefst zo min mogelijk kilo’s natuurlijk. Je trok je beste wandelschoenen aan en weg was je. Een aantal jaar geleden heb ik voor thuis een boodschappenkarretje op wieltjes aangeschaft. Ik werd toen nog weggehoond dat ik me daarmee op straat en in de winkel durfde te vertonen.

Dat gevoel heb ik nu over de reisrolkoffer, ik kan er niks aan doen. Behalve dat zo’n roltrolley een overmaat aan geluid produceert, vind ik het ding ook heel erg tuttig. Zoiets al die mannentasjes van dure designermerken, geen porem. Of die boodschappenkarretjes, ook niet hip. Nee, liever zo’n stoere rugzak. Dat is pas reizen met een grote R.

Bovendien bevordert zo’n tuttenbellenrolkoffer ook galant optreden niet. Was vroeger ‘zal ik uw koffer/tas dragen’ een leuke binnenkomer als je een gesprek wilde aanknopen met een onbekende. ‘Zal ik uw rolkoffer duwen/trekken’ klinkt toch meer alsof de persoon in kwestie meteen een klap om de oren verdient.

Ik wil maar zeggen: graag terug die stoere rugzak. Dat scheelt op Scheveningen ongeveer twintig miljoen ratelende koffertjes op jaarbasis. Wat een rust…

Sandra Abbenhuis.

Deel dit artikel!

Reageer op dit artikel

1 Reactie op "Vakantie-column: Rolkoffer of rugzak?"

Abonneren op
avatar
Sorteren op:   nieuwste | oudste | meest gestemd
Gast

Heb anders menig maal een douw met een rugzak gekregen doordat de drager ervan niet oplette.

wpDiscuz