Column Sandra Abbenhuis ‘Krantenclash op stadsdeelniveau’

Blij verrast vond ik deze week ‘De Scheveninger’ in de bus. Immetje breed lachend op de voorpagina, strakke vormgeving, modern en aansprekend.

De Scheveningsche Courant in een nieuw jasje? Nee, ze bestaan naast elkaar. Mediaconcurrentie op stadsdeelniveau, de een op dinsdag, de ander op woensdag. Wat gaat dat worden?

Natuurlijk waren me al geruchten ter ore gekomen over ‘gedoe’ op de burelen van de Scheveningsche Courant. Mensen weg, boos, teleurgesteld, het ging ook mij aan het hart.

Ik heb jarenlang bij die krant gewerkt en los van alles: het merendeel van de tijd met veel plezier.

Deze stap van voormalige collegae had ik echt niet verwacht. Een donderslag bij heldere hemel. Een nieuwe huis-aan-huiskrant uit de grond trekken, naast de oude en De Posthoorn? Een dergelijke stap vereist enorm veel durf en zelfvertrouwen.

Adverteerders werven in deze tijd en dan ook nog op stadsdeelniveau? Is de spoeling niet te dun op de advertentiemarkt?

Een papieren krant op tabloidformaat in de markt zetten terwijl menig nationaal blad met ongekende financiële problemen kampt? De concurrentie met internet aandurven? Petje af. 

Ik heb met een mediablik naar het nieuwe blad gekeken en vond de krant verfrissend. Lekker overzichtelijk, rustige lay-out. Handzaam. Echt van deze tijd. Duidelijk gemaakt door mensen met ervaring en betrokkenheid met Scheveningen. Advertentiepagina’s geteld en ook dat lijkt goed te zitten.

Nu is het afwachten of de makers van de Scheveninger de goodwill van de lezer, en vooral van de adverteerders, voor de lange termijn weten te bemachtigen. En dan zal eveneens blijken of de Scheveningsche Courant zich zal handhaven.

De kleine lettertjes in de linkerbovenhoek ‘anno 1878’ op de voorpagina van de ‘grote’ krant wekken bij mij wel wat weemoed op. De Scheveningsche Courant is toch een instituut. De tijd zal leren of zij op haar oude dag keiharde concurrentie aankan of in de golven van de Noordzee ten onder gaat.

Sandra Abbenhuis

Deel dit artikel!

Reageer op dit artikel

1 Reactie op "Column Sandra Abbenhuis ‘Krantenclash op stadsdeelniveau’"

Abonneren op
avatar
Sorteren op:   nieuwste | oudste | meest gestemd
Gast

Ik zou zeggen samen gaan. De Scheveningese courant blijft te lang op hert grote formaat en vernieuwd te weinig.Ik was aangenaam verrast met deze Scheveninger. Moet dan wel uitgebreid met familie advertenties en zo. Column van Sandra over de tram over de Westduinweg ook leuk maar Trek maar door moet volgens mij zijn Streep maar door.

wpDiscuz