Gemeente start ook op Scheveningen weer met aanpak weesfietsen

In het najaar van 2017 begint de weesfietsenaanpak in 6 buurten.

In bepaalde aangewezen gebieden kunnen fietsen die langer dan 28 dagen ongebruikt en onbeheerd op de openbare weg staan, worden weggehaald. De actie start op 30 oktober 2017 in Duinoord.

In sommige wijken worden veel parkeerplekken voor fietsen in de openbare ruimte ingenomen door fietsen die al langere tijd niet gebruikt worden. Deze fietsen worden ook wel weesfietsen genoemd.

Door deze weesfietsen blijft er minder plek over voor mensen die hun fiets wel regelmatig gebruiken en deze ook veilig willen stallen. Bovendien zorgen deze achtergelaten fietsen voor een rommelige straat. Om de overlast van weesfietsen tegen te gaan is de weesfietsenregeling gestart.

Fietswrakken opruimen

Binnenkort worden in Duinoord rondom het geselecteerde gebied borden geplaatst die de handhavingsregeling aangeven.

De handhavers beginnen met het opruimen van fietswrakken. Dit zijn fietsen die er verwaarloosd uitzien. Deze fietsen zijn bijvoorbeeld roestig, vies, hebben zachte banden en zijn niet meer geschikt om op te fietsen.

Fietswrakken krijgen een label en worden na 3 dagen weggehaald.

Start weghalen weesfietsen

Vanaf 30 oktober is er handhaving op weesfietsen. Vanaf die datum mogen fietsen in het aangegeven gebied niet langer dan 28 dagen ongebruikt op straat staan. Fietsen die lange tijd ongebruikt op dezelfde plek staan worden gefotografeerd en krijgen een waarschuwingslabel.

Als de fiets er na 28 dagen nog steeds staat, wordt de fiets verwijderd en naar Fietsdepot Haaglanden gebracht. Fietsen die in die 28 dagen wel gebruikt worden, blijven gewoon staan. Na de opruimactie blijft de 28-dagenregeling gelden en blijft de wijk een aangewezen gebied waar extra aandacht is voor weesfietsen.

Fiets kwijt?

Verwijderde fietsen worden bewaard in het Fietsdepot Haaglanden. Op vertoon van uw aankoopbewijs van de fiets, uw verzekeringsdocument of een passende fietssleutel kunt u binnen 4 weken de fiets afhalen op de Junostraat 24. De kosten hiervoor zijn € 25 per fiets. Dit bedrag kunt u pinnen. Niet opgehaalde fietsen worden verkocht of vernietigd.

Bewonersparticipatie in Duinoord

Het verwijderen van fietsen is niet zo makkelijk als het lijkt. Elke fiets op straat is immers iemands eigendom. De handhavers van de gemeente moeten daarom erg zorgvuldig te werk gaan. Uw bewonersorganisatie weet als geen ander waar verwaarloosde fietsen staan.

Daarom sporen de handhavers samen met uw bewonersorganisatie de weesfietsen op om ze te kunnen labelen. Ziet u zelf een weesfiets? Stuur vóór 25 oktober 2017 een e-mail naar: bewonersoverleg@duinoord-denhaag.nl met als onderwerp ‘weesfietsen’.

Veilig stallen

Weinig woningen in Duinoord hebben een mogelijkheid om fietsen in een fietsenbox, schuur of andere eigen plek binnen te stallen. In veel Haagse wijken zijn buurtstallingen waar u met een eigen sleutel dag en nacht naar binnen kunt en tegen een maandelijkse vergoeding uw fiets veilig en droog kunt stallen.

Kijk op www.buurtstalllingdenhaag.nl of en waar er in uw buurt een stalling is. Eigenaren van een leegstaande winkel, een ongebruikte garage of een grote schuur kunnen met subsidie van de gemeente een buurtstalling beginnen. Onder bepaalde voorwaarden kunt u ook een fietsbeugel aanvragen.

Weesfietsenregeling in andere wijken

Nog niet in alle wijken en buurten geldt deze weesfietsenregeling. Buurten en wijken worden gekozen op basis van meldingen van bewoners over overlast van weesfietsen, de wijkprogramma’s van de stadsdelen en de leefbaarheidsscan.

Kijk op www.denhaag.nl/fietsen voor meer informatie.

foto: Hart van Scheveningen

Deel dit artikel!

Reageer op dit artikel

35 Reacties op "Gemeente start ook op Scheveningen weer met aanpak weesfietsen"

Abonneren op
avatar
Sorteren op:   nieuwste | oudste | meest gestemd
Gast

Dan hoop ik toch echt dat ze in de vijzelstraat komen want hier is het niet normaal van de overlast van de weesfietsen

Gast

Foto maken en melding bij gemeente via appje. Hier binnen 2 dagen fietsen voorzien van stickers..

Gast

Heeft u een telefoonnummer Jan ?

Gast

Marleen Langendoen wel de naam van de app. Buitenbeter. Staat in de AppStore. 👍

Gast

Marleen Langendoen en hier een internet link.
https://www.denhaag.nl/nl/meldingen/fietswrak-melden.htm

Gast

Dank u wel !

Gast

Staan hier al meer dan 2 jaar fietsen waar niemand naar omkijkt. Gemeld via de site en twitter nou niemand doet er iets mee.

Gast

Dat zal eens tijd worden !!!

Gast

Dat zal een hoop ergernis schelen .Bij ons in de zwolsestraat wonen veel studenten en als het schooljaar voorbij is en ze gaan weer naar huis,nemen ze vaak de fietsen niet mee en die blijven vaak jaren staan.

Gast

Hier dus het zelfde geval

Gast

Eindelijk een goede actie van de gemeente

Gast

ik hoop dat ze overal komen.

Gast

Als je het meld komen ze. Lees het protocol als je gebied is aangewezen als actie gebied wil dat niet zeggen dat het hele stadhuis gaat wandelen en kijken of er wrakken staan, je mag de gemeente vragen of ze wat aan, wat in jou oog wrakken zijn te doen, dan komen ze langs en als de fiets aan de criteria voldoen gaat er een sticker aan, als na een paar weken de sticker en het rijwiel er nog zijn wordt de fiets meegenomen.

Gast

Rondje boegstraat ken ook geen kwaad met die fietsen ‘

Gast

Mogen ze bij ons ook doen bomenbuurt

Gast

Ze zouden betaald parkeren voor fietsen moeten invoeren.. Zou een hoop rotzooi schelen

Gast

Gelukkig! Het is niet normaal wat er aan wrakken staan!

Gast

3 dagen ik dacht 14 dagen. Er zijn fietsen die staan er al meer dan een maand.Trouwens er zijn mensen die het leuk vinden de labels te verwijderen.

Gast

Foto maken van fiets met label,datum duidelijk in beeld brengen. Als label ten onrechte verwijderd is opnieuw melden met foto van labels.

Gast

Nou ik heb 1 fiets die ik niet zo vaak gebruik .Die ik van een lieve oude dame heb gehad . Dus geen bon .Stel ik fiets 1 maand niet zeker nu niet met dit weer. Word hij weg gehaald.Moet ik betalen om hem terug te krijgn

Gast

Moet je hem binnen zetten

Gast

alsof iedereen daar plek voor heeft en/of een fiets een trap op kan sjouwen…

Gast

Als je zorgt dat de fiets er gewoon goed uitziet en je er af en toe mee fiets dan kan je toch gewoon het label eraf halen? Neem aan dat je toch wel 1 keer per dag langs je fiets loopt.

Gast

Ruim een half jaar geleden kregen in Neptunusstraat en Seinpoststraat alle oude fietswrakken een label, na een paar maanden waren de labels er af op 1 na en nu staan ze er nog steeds. Wat doen Toezichthouders eigenlijk??

Gast

Beste Annie op deze link, die ik voor u even heb opgezocht, staat wat de taken en bevoegdheden zijn van onze handhavers.
https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/veiligheid/handhavers-in-den-haag.htm

Gast

Dit zijn geen weesfietsen maar fietsen geweest.

Gast

Het zijn nog fietsen.😊

Gast

Laten ze die reclame fietsen van de Rabobank ook meenemen aub.

Gast

oh ik wil een fiets 🙂

Gast

Ik ook!!😂😂😉

Gast

En campers ook hoop ik

Gast

Eerst zien dan geloven sommige fietsen hebben hier jaren gestaan met een label

Gast

In de Vijzelstraat en Harinkade kunnen ze komen hebben ze hun handen al vol aan ….

Gast

zal tijd worden ..

Gast
wpDiscuz